Foreningen for Fodsundhed​

Valg af sko til børn og voksne​


Da fodtøj er meget afgørende for, om man kan bevæge sig frit og ubesværet, der hvor man skal færdes, er det vigtigt at gøre sig klart, hvad de nye fodtøj skal bruges til. Der er stor forskel på de krav man skal stille til travesko, der er velegnet til at gå i skoven med, og de egenskaber en festsko skal have, som man kan danse med.

​Travesko og vinterstøvler bør således have vandafvisende og slidstærkt overlæder, solide vandtætte såler og helst en støddæmpende indvendig sål med ”fodseng”. Ved festsko er det vigtigt, at skoen er let og har blødt smukt overlæder og bløde lædersåler, som gør den velegnet til at danse i.

​Ved købet bør man tænke på, at fødderne får vilkår inden i skoene, der bliver så tæt på barfodsgang som muligt. D.v.s. plads til at tæerne kan sprede sig ud inden i fodtøjet, at der ikke er generende hæle under skoene, og at sålerne er bløde og behagelige at gå på.

​Der er 5 hovedkrav, som man bør stille til det fodtøj, man overvejer at købe:

​​

1. Naturform: Fodtøjet må ikke klemme tæerne sammen. Derfor skal skoens inderside have lige inderside og have samme form som omridset af en rask fod med lige storetå. Du kan teste skoformen ved at sætte skoen ved siden af foden og sammenligne foden med skoens form.

2. Hælhøjde: Fodtøj til børn og voksne med raske fødder skal have flade hæle – ikke over 10 mm. En højere hæl forrykker kropsvægtens naturlige fordeling af belastningen på hæl og forfod således at forfoden bliver overbelastet. Dette hæmmer bevægelsesfriheden og kan medføre belastningsskader. Voksne mennesker med svage fødder bør normalt ikke have højere hæle end 35 mm.​

3. Såler: Skosålen skal være så blød og bøjelig, at den ikke modarbejder fodens muskelfunktioner under gang og løb. Det er en fordel, hvis sålen er stødabsorberende.​

4. Fodtøjets åbning: Skoens åbning være så kort som muligt således at mellemfod og ankelparti bliver holdt fast og forhindret i at rutsche frem i skoen, så tæerne støder på foran.​

5. Skolængde og bredde: Fodtøjet skal passe både i længde og bredde. Til børn skal der ud over at være plads til fodens længde også være ca. 7 mm ekstra plads til at vokse i. Desuden skal der være ca. 5 mm tillæg.

for at give plads til at foden kan rutsche frem i skoen, når man går, og der skal være ca. 3 mm plads til skosnudens lodrette afrunding. D.v.s. nyt fodtøj skal være ca. 15 mm længere end foden.

De 15 mm ”overlængde” gælder både for børn og voksne. Til børn fordi de små fødder vokser sig større og til voksne mennesker fordi deres større fødder kræver mere plads til fodens fremadrutschning og mere plads til skosnudens lodrette afrunding, fordi voksensko har højere til ”loftet” inden i skoen. Børnefødder bør altid måles i forbindelse med køb af nyt fodtøj, og fødderne bør kontrolmåles ca. hver 3. måned på grund af føddernes tilvækst.

Mennesker med svage fødder og eventuelle lidelser bør søge fagkyndig rådgivning med valg af fodtøj.​

Foreningen for Fodsundhed  |  CVR: 35274294​